starta jazzband

Förbered dig för att starta ett jazzband

När du startar ett eget jazzband finns det ett antal förberedelser som du kan göra för att lyckas. Några av dessa förberedelser är val av instrument, stil och form, plats samt rekrytering.

Jazz är utan att tveka en givande och spännande musikgenre som är värd att lyssna – och ännu bättre är att spela jazz och starta ett jazzband. En av de bästa sakerna med att spela jazz är flexibiliteten när det gäller val av instrument. Ditt jazzband kan använda allt från ett enda instrument till en full orkester med instrument! Fortsätt läsa för att få några praktiska tips för att komma igång och förbereda dig.

jazzband
jazzband 30-tal

4 praktiska tips för att förbereda ditt jazzband

Det finns ett antal praktiska tips här som hjälper dig att starta ett jazzband och de fyra viktigaste presenteras här.

1. Välja rätt instrument

En av de viktigaste förberedelserna du behöver göra är att välja rätt instrument. Vanligtvis bör inte mer än person spela på en viss typ av instrument du väljer. Några av de mest essentiella instrumenten är piano, gitarr, trummor och saxofon.

2. Avgör stil och form

Även om de flesta har en uppfattning om hur jazz låter så har genren en mängd olika stilar och former. Ditt jazzband behöver inte nödvändigtvis satsa på en enda stil, utan kan testa och experimentera med olika stilar. På det här sättet kan du hitta den bästa stilen som passar bandet.

3. Bestäm platsen att spela på

Ju större jazzbandet är desto större utrymme kan du behöva för att öva i. Viktigaste av allt är platsen där du ska spela offentligt är tillräckligt stor och har platser för deltagare och åskådare. Det kan hända att du måste anpassa storleken på bandet beroende på scenens storlek och vart du kan spela offentligt.

4. Rekrytera med hjälp av annonser

Du kan behöva rekrytera musiker utanför din bekantskapskrets och den enklaste metoden är att lägga upp en annons. Till din hjälp har du bland annat musikforum och lokala tidningar.

Jazzens historia

Jazzen har en lång och spännande historia. Varför inte tillföra något till denna anrika genre genom att starta ett eget band?